Sisältöjulkaisija

null Apteekeissa potilaan ajantasainen lääkityslista on tärkeä työkalu

Apteekeissa potilaan ajantasainen lääkityslista on tärkeä työkalu

27.2.2017 Anne Kumpusalo-Vauhkonen, apteekkari, Vieremän apteekki

Apteekista annettavalla lääkeneuvonnalla voimme tukea potilaan onnistunutta lääkehoitoa parhaiten silloin, kun neuvontamme perustuu ajan tasalla olevaan tietoon potilaan kokonaislääkityksestä. Suurin osa Vieremän Apteekin asiakkaista on kanta-asiakkaita, jolloin pystymme apteekissa näkemään asiakkaan kokonaislääkityksen.

Niinpä kun naapuri tulee ostamaan asiakkaan puolesta itsehoitoon esimerkiksi kipulääkettä, pystymme valitsemaan muuhun lääkityksen soveltuvan lääkevalmisteen. Tavallisimmin tullaan ostamaan itsehoitolääkkeinä usein käytettyjä kipulääkkeitä asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia tai ketoprofeenia, eikä asiakkaan puolesta asioivalla henkilöllä ole välttämättä mitään tietoa potilaan sairauksista tai muusta lääkityksestä. Kun apteekissa on tarkistettu asiakkaan kokonaislääkitystä, on käynytkin ilmi, että joko tulehduskipulääkettä ei olisi hyvä käyttää sairauksien tai muiden käytössä olevien lääkkeiden takia, tai käytölle on jopa selkeitä vasta-aiheita. Tulehduskipulääkkeiden käyttö yhdessä esimerkiksi verenohennuslääke varfariinin kanssa lisää verenvuototaipumusta ja altistaa suolistovuodoille aiheuttamalla suoliston limakalvovaurioita.

Tarkoituksenmukainen ja turvallinen lääkehoito perustuu ajantasaiseen tietoon

Terveydenhuollon ammattihenkilö ottaa kantaa ja tekee päätöksiä potilaan hoidon optimoimiseksi ajantasaisen lääkityslistan perusteella. Vieremän terveyskeskuksessa toimii ja on pitkään toiminut kaksi vakituista lääkäriä. Lääkäri arvioi lääkettä määrätessään potilaansa hoidon tarpeen huomioiden hänen terveydentilansa, sairautensa, aikaisemman lääkityksen ja allergiat. Lääkärit merkitsevät resepteihin selkeästi mahdolliset lääkitysmuutokset, kuten esimerkiksi jos jokin lääke lopetetaan ja sen tilalle aloitetaan toinen lääke. Samalla lääkäri mitätöi lopetetun lääkkeen reseptin. Kun lääkärit tuntevat potilaansa, he pystyvät ottamaan vastuun heidän hoidostaan kokonaisvaltaisesti.

Lääkityslistan pitäminen ajan tasalla on keskeistä potilaan lääkitys- ja potilasturvallisuuden kannalta, sillä ajantasaista tietoa yksittäisellä henkilöllä käytössä olevista lääkkeistä ei ole muutoin saatavissa mistään. Monesti potilaat ajattelevat, että kun lääkkeet on määrätty sähköisellä lääkemääräyksellä, niin kaikki lääkkeet näkyvät ”tietokoneelta” apteekissa, terveyskeskuksessa, yksityisen lääkärin vastaanotolla jne. Näin ei kuitenkaan aina todellisuudessa ole. Tavoitteena on, että lääkkeiden käyttäjät syöttäisivät tulevaisuudessa itse Omakanta-palveluun käyttämänsä itsehoitolääkkeet, rohdosvalmisteet ja ravintolisät. Lisäksi asiakkaan kannattaa kirjoittaa muistiin käyttämänsä CE-merkityt eli terveydenhuollon laitteiksi ja tarvikkeiksi rekisteröidyt valmisteet.

Nykytilanteessa potilaan tai hänen puolestaan asioivan kannattaa aina kuljettaa mukanaan ajantasaista lääkityslistaa potilaan todellisuudessa käytössä olevasta lääkityksestä. Siihen on tärkeää muistaa merkitä käytössä olevien reseptilääkkeiden lisäksi itsehoitolääkkeet, rohdosvalmisteet, ravintolisät ja CE-merkityt valmisteet. Lääkityslista sisältää myös tarvittaessa käytössä olevat lääkkeet ja iholle levitettävät lääkevoiteet. Tiedot potilaan käytössä olevista lääkkeistä merkitään ottoajankohtineen ja annostuksineen. Lääkityslista kannattaa päivittää aina heti, kun siihen tulee muutoksia, vaikka ne olisivat esimerkiksi vain annostuksiin liittyviä kokeiluja.

Ajantasainen lääkityslista paljastaa haitta- ja yhteisvaikutusriskit sekä päällekkäisyydet

Itsehoitolääkkeinä käytetyistä niin kutsutuista flunssalääkevalmisteista monet sisältävät myös tulehduskipulääkkeen, kuten esimerkiksi Coldrex® tai Finrexin®. Jos samanaikaisesti käytetään myös lääkärin määräämää tulehduskipulääkettä johonkin särkyyn, niin käytetään tietämättään päällekkäistä lääkitystä altistuen mahaoireille, pahimmassa tapauksessa mahahaavalle.

Ajantasaisen lääkityslistan perusteella voidaan tarkistaa potilaan lääkityksen tarkoituksenmukaisuus, tehokkuus, turvallisuus ja taloudellisuus. Lääkärin lisäksi farmaseutti tai proviisori voi tarkistaa potilaan käytössä olevien lääkkeiden yhteisvaikutukset, mahdolliset päällekkäisyydet, onko lääkitys iän mukainen, ovatko lääkkeiden ottoajankohdat oikeat ja miten lääkkeet otetaan.

PS.

Me apteekit tarjoamme osana virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa yhteensä 1 000 maksutonta Lääkityksen tarkistuspalvelua ympäri Suomea. Lääkityksen tarkistukset toteutetaan apteekeissa viikolla 11, jolloin vietetään myös valtakunnallista Lääkehoidon päivää. Vieremän Apteekki on yksi kampanjaan osallistuvista Lääkityksen tarkistuspalvelua tarjoavista apteekeista. Lääkityksen tarkistuksen jälkeen lääkäri arvioi potilaan lääkehoidon ja päättää tarvittavista lääkitysmuutoksista yhdessä potilaan kanssa. 

Kommentit (2)

Lisää kommentti
Elina Lämsä/Fimea 7.3.2017 23:05 2
Hyvä kysymys! Lääkehoidon päivän sivuilla käytetään yhdenmukaisesti termiä "lääkityslista" siitä syystä, että lähitulevaisuudessa Suomessa otetaan käyttöön valtakunnallinen Lääkityslista-palvelu osana Kanta-palveluita ja Reseptikeskusta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela suunnittelevat parhaillaan palvelun toteutusta. Lääkityslista-toiminnon tavoite on, että kaikki terveydenhuollon yksiköt näkevät ja ylläpitävät samaa ajantasaista listausta potilaan lääkityksestä. Suunnitelmissa on, että myös potilas itse voisi täydentää Lääkityslistansa tietoja Omakanta-palvelun kautta.

Termejä on käytännössä monia, mutta tärkeintähän on sisältö ja se, että jokaisella lääkkeen käyttäjällä olisi aina mukanaan ajantasainen tieto käyttämistään valmisteista!
yli 40 vuotta alalla työtä tehnyt 7.3.2017 19:48 1
Miksi käytetään termiä ´lääkityslista´? Lista on ruotsinkielestä juurtunut suomenkieleen. Miksi ei termi ´lääkeluettelo´ ole käytössä? Edes satavuotiaan Suomen kunniaksi?