Sisältöjulkaisija

null Kotilääkitys sairaalaan jouduttaessa – onko ajantasaisella lääkitystiedolla merkitystä?

Kotilääkitys sairaalaan jouduttaessa – onko ajantasaisella lääkitystiedolla merkitystä?

22.2.2016 Lotta Tyynismaa, asiantuntijaproviisori, HUS-Apteekki; tohtorikoulutettava, sairaala- ja terveyskeskusfarmasian erikoistumiskoulutus, Helsingin yliopisto

Iäkkäiden sairaalahoitojaksoista jopa 10–30 % on yhteydessä lääkitysongelmiin. Alla kuvatussa kolmessa tilanteessa ajantasainen ja tarkistettu lääkitystieto on ollut merkittävässä roolissa iäkkäiden päivystyspotilaiden hoidossa.

Varfariinin käyttäjien on muistettava aina varmistaa myös itsehoitolääkkeiden, luontaistuotteiden ja ravintolisien yhteensopivuus

75-vuotias Eino joutui päivystykseen sydämen tykyttelyn vuoksi. Einolla oli mukana pitkä lääkelista, sillä hänellä oli useita sairauksia. Lääkelistalla oli verenohennukseen käytettävä varfariini, minkä johdosta päivystyksen farmaseuttia pyydettiin vielä tarkistamaan kaikkien Einon käyttämien lääkkeiden yhteensopivuus.

Farmaseutin haastatellessa Einoa tuli puheeksi Einon sairastama eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, johon hän ei kuitenkaan tarvinnut lääkkeitä. Sen sijaan Eino oli jo pitkään käyttänyt Curbisal-nimistä rohdosvalmistetta, joka sisältää sahapalmu-uutetta. Tätä ei kuitenkaan ollut Einon lääkityslistalla, sillä eihän kyseessä ole lääke.

Farmaseutti varoitti, että varfariinilla ja sahapalmulla on yhteisvaikutus, jonka seurauksena varfariinin aiheuttama verenvuotoriski voi lisääntyä. Einon verenvuotoriskiä ja varfariinin tarvetta oli kuitenkin seurattu tarkkaan INR-mittauksien avulla ja kaikki oli kunnossa. Jos Eino yhtäkkiä lopettaisi Curbisalin käytön, saattaisi varfariinin tarve yhtäkkiä lisääntyä. Pahimmassa tapauksessa Einolle olisi voinut tulla vaarallinen veritulppa esimerkiksi keuhkoihin tai aivoihin.

Lääkäri lisäsi Curbisalin Einon lääkityslistalle ja potilastietoihin. Lisäksi sovittiin, että Eino ei muuta Curbisalin annosta omatoimisesti ja eikä jatkossa käytä luontaistuotteita, kasvirohdosvalmisteita tai itsehoitolääkkeitä ilman keskustelua lääkärin tai farmaseutin kanssa.

Antibioottikuurien kohdalla on hyvä muistaa kertoa käytössä olevista ravintolisistä

80-vuotias Helmi oli kärsinyt löysästä vatsasta ja ripulista useita päiviä. Vointi heikkeni niin paljon, että hän joutui lähtemään päivystykseen. Ikäisekseen Helmi oli hyvin terve, eikä hän käyttänyt kuin verenpainelääkettä sekä lymesykliiniä sisältävää antibioottia ruusufinnin hoitoon pitkänä kuurina.

Päivystyksen farmaseutti haastatteli Helmiä kotilääkkeiden käytöstä, jotta sairaalan tiedot lääkityksistä saatiin päivitettyä ajan tasalle. Helmi oli ostanut kaupasta magnesium-tabletteja jalkakramppeihin. Farmaseutti kertoi, että magnesium estää antibiootin imeytymisen. Sen lisäksi, että antibiootti ei vaikuta, sekä imeytymätön antibiootti että magnesium voivat aiheuttaa ripulia. Farmaseutti suositteli magnesium-tablettien sijaan Helmille jalkojen iholle suihkutettavaa magnesium-suihketta jalkakramppeihin.

Kodeiinia sisältävä kipulääke altisti sappikohtaukselle

72-vuotias Saimi joutui päivystykseen kovien ylävatsakipujen vuoksi. Vatsakipujen syyksi epäiltiin sappikohtausta. Saimin kotilääkitystä ei kuitenkaan ollut ehditty selvittää, eikä kotilääkityksestä löytynyt tietoja sairaalan potilastietojärjestelmästä.

Päivystyksen farmaseutti haastatteli Saimia kotilääkkeiden käytöstä. Kävi ilmi, että Saimille oli määrätty koviin jalkakipuihin parasetamolia ja kodeiinia sisältävää kipulääkettä, jota hän oli käyttänyt useita tabletteja päivässä. Lisäksi laboratorioarvot paljastivat, että rouvalla oli lievä munuaisten vajaatoiminta.

Lääkitystä arvioidessaan farmaseutti huomasi, että kodeiini voi sivuvaikutuksena aiheuttaa sappitiehyiden supistumista, minkä vuoksi se on vasta-aiheinen sappitiehytspasmissa. Lisäksi munuaisten vajaatoiminnassa annosta tulee pienentää. Päivystyksen kirurgi vaihtoi parasetamolia ja kodeiinia sisältävän valmisteen Saimille paremmin soveltuvaan kipulääkkeeseen.

Kommentit (1)

Lisää kommentti
Lääkehoidosta ja sen kehittämisestä moniammatillisena tiimityönä erittäin kiinnostunut 24.2.2016 21:36 1
Hei! Erittäin tärkeää asiaa, mutta miksi levinnyt suomalaisruotsalainen käsite lääkityslista! Suomea olisi lääkeluettelo.