Sisältöjulkaisija

null Reumaatikko ja lääkkeet - mitä olen oppinut vuosien saatossa

Reumaatikko ja lääkkeet - mitä olen oppinut vuosien saatossa

19.3.2015 Polymyalgiaryhmän vetäjä, kokemuskouluttaja, Helsingin Reumayhdistys ry Liisa Rantalainen

Pysyvän lääkärisuhteen merkitys

Kesällä 2001 minulla puhkesi polymyalgia, sitä seurasi psoriasis, nivelpsoriasis, pustulosis palmoplantaris, ja todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Minulla oli onni löytää syksyllä 2002 yksityinen sisä- ja reumatautien erikoislääkäri Tapio Ahola, joka otti nämä sairaudet hallintaansa. Vuosien myötä on löytynyt lääkitys, joka pitää oireet suhteellisen hyvin kurissa. Sanonkin aina, että jätän tautini hänelle.

Lääkityksellä on ollut tietysti sivuvaikutuksensa. Kaihi on leikattu kahdesti kummastakin silmästä, iho on kuin ohutta paperia ja paino on heitellyt huomattavasti (ylös ja alas aina kortisonin määrästä riippuen), reisiluu murtui itsestään eikä suostu luutumaan vaikka murtumisesta on jo vuosi (osteoporoosilääkkeestä huolimatta vai sen takia).

Yksityisen ja kunnallisen palvelun yhdistäminen

Reumojani hoitaa siis yksityinen lääkäri. Omasta terveyskeskuksesta haen ja olen saanut vuosittain laboratoriolähetteen. Käytän yksityistä reumatologia siksi, että hän tuntee minut, sairauteni, lääkitykseni ja lääkitykseni vaikutukset jo 12 vuoden ajalta.

Terveyskeskuksessa vaihtuvat lääkärit yhtenään, enkä ole saanut pitkäaikaissairaana hoitosuunnitelmaa pyynnöstäni huolimatta. Perusteluna hoitosuunnitelman tekemättömyydelle on sanottu että ”nehän on täällä koneella”. On myös sanottu että niin pitkää aikaa kuin hoitosuunnitelman tekoon tarvitaan, ei ole antaa. Terveyskeskuksen laboratoriopalveluita käytän ihan taloudellisista syistä.

Lääkityksen vaikutusten seuraaminen

Kun olen vertaillut lääkkeitäni ja niiden vaikutuksia samoja tauteja sairastavien kanssa olen huomannut, että erot ovat hyvin suuria. Mikä auttaa kenellekin ja mikä aiheuttaa mitäkin kenellekin. Etenkin olen hämmästellyt, miten moni itse muuttaa lääkeannostuksiaan, aloittaa tai lopettaa esimerkiksi kortisonin syönnin. Minä en ole itsenäisesti lääkityksiäni muuttanut. Tärkeintä minusta on ollut, että käyn lähetteellä säännöllisesti ns. turvalabroissa. Haen itse terveyskeskuksesta tulokset itselleni. Vien ne lääkärilleni silloin, kun on sovittu vastaanottoaika. Jos tuloksissa on suuria muutoksia, otan heti yhteyttä lääkäriini, kuten silloin kun ALAT oli noussut todella korkeaksi. Soitin lääkärilleni ja hän muutti lääkitykseni heti ja arvot normalisoituivat.

Kokemus opettaa varovaiseksi

Mökillä puutarhatöissä minua pisti jokin pieni ötökkä sillä seurauksella, että korvani turposi valtavaksi ja kutisi. Menin apteekkiin ja kysyin, olisiko siihen jotain apua. Kerroin reumalääkitykseni. Farmaseutti sanoi, että voin hyvin ottaa yleisesti käytettyä käsikauppalääkettä allergisiin oireisiin. Onneksi otin tabletin vasta mökille päästyäni. En nimittäin muista mitään, mitä tapahtui lääkkeen oton jälkeen. Olin muun muassa soittanut tyttärelle ja puhunut täysin sekavia.

Tämä tapahtui, kun olin reumoihini ns. vastasairastunut. Sen jälkeen olen ollut hyvin varovainen enkä uskalla ottaa mitään kysymättä lääkäriltäni. Nykyään on apteekeissa onneksi ilmeisesti jokin ohjelma, josta farmaseutti tarkistaa lääkkeiden yhteisvaikutukset. Minäkin olen hyötynyt siitä. Sain hammaslääkäriltä antibioottikuurin tulehtuneeseen hampaaseen. Apteekissa sanoivat, että kyseisellä antibiootilla on toksinen vaikutus käyttämäni metotrexaatin kanssa. He soittivat hammaslääkärilleni ja antibiootti vaihdettiin. Nyt kuljetan mukanani tuota antibiootin pakkausta reseptikansiossani kaiken varalta.

Pitkäaikaissairaana minulle turvallisuuden tunne on tärkeintä! Turvallisuuden tunne minulle syntyy siitä, että on ”minun lääkärini” ja ”minun apteekkini”, joihin voin luottaa. Huolehdin omalta osaltani ajantasaisen lääkitystiedon siirtymisestä kuljettamalla mukanani ajantasaista lääkelistaa esimerkiksi yksityiseltä terveysasemalta julkiseen terveydenhuollon toimipisteeseen. Siihen on kirjattu kaikki käytössäni olevat niin resepti- ja itsehoitolääkkeet kuin rohdosvalmisteet tai muut sellaiset ravintolisät.

päivitetty 15.10.2015

Kommentit (0)

Lisää kommentti
Ei kommentteja vielä.