Sisältöjulkaisija

null Sähköinen resepti lisää lääkitysturvallisuutta

Sähköinen resepti lisää lääkitysturvallisuutta

29.2.2016 Riitta Ahonen, professori & Johanna Timonen, yliopistotutkija, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos

Sähköinen resepti on vaivaton

Sähköinen resepti on tuonut helpotusta lääkkeiden käyttäjien arkeen. Reseptejä ei tarvitse kantaa mukana eikä säilyttää kotona. Lääkärin määräämät lääkkeet voi noutaa mistä tahansa apteekista ennalta suunnittelematta. Mukana asioinnissa tulee olla kelakortti, henkilökortti tai lääkäriltä saatu potilasohje.  Reseptit pysyvät tallessa, koska ne on tallennettu sähköiseen tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Reseptikeskukseen ne tallentuvat, kun lääkäri laatii reseptin tietokoneohjelmalla.

Lääkitysturvallisuus paranee

Sähköisen reseptin käyttöönoton tarkoituksena oli parantaa potilas- ja lääkitysturvallisuutta sekä tehostaa ja sujuvoittaa lääkkeiden määräämistä ja toimittamista. Kun potilaan kaikki reseptit ovat tallennettu Reseptikeskukseen, voi lääkäri tai apteekin farmaseutti tai proviisori tarkistaa potilaan kokonaislääkityksen. Tähän tarvitaan potilaan lupa. Lupa kannattaa antaa, jotta voidaan ehkäistä lääkkeiden haitallisia yhteisvaikutuksia ja päällekkäistä lääkitystä. Myös hoitavalla sairaanhoitajalla on oikeus katsella Reseptikeskuksen tietoja potilaan suostumuksella.

Omakanta auttaa lääkitystietojen hallinnassa

Kansalaisilla on mahdollista tarkastella omia reseptitietojaan Omakanta-palvelun kautta. Sinne pääsee kirjautumaan kanta.fi-sivustolta verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Omakannasta täysi-ikäinen voi tarkastaa hänelle määrätyt reseptit, niiden voimassaoloajan sekä reseptissä jäljellä olevan lääkemäärän. Omakannasta voi myös tulostaa yhteenvedon omista sähköisistä resepteistään.

Pyydä potilasohje lääkäriltä

Kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää tietokonetta ja Omakanta-palvelua. Tutkimustemme mukaan osalla kansalaisista onkin vaikeuksia hallita omia lääkitystietojaan sähköisen reseptin käyttöönoton jälkeen. Apteekeissa on myös havaittu, että osa asiakkaista ei tiedä, että heille on määrätty lääkkeitä sähköisesti. Lääkärin vastaanotolla kannattaa pyytää kirjallinen potilasohje määrätystä lääkkeestä.  Potilasohje nopeuttaa lääkkeen toimittamista apteekissa. Lisäksi apteekista voi pyytää kirjallisen yhteenvedon käytössä olevista lääkkeistä, jotka on määrätty sähköisellä reseptillä.

Kommentit (0)

Lisää kommentti
Ei kommentteja vielä.