Sisältöjulkaisija

null Tietääkö kone lääkityksesi?

Tietääkö kone lääkityksesi?

6.2.2017 Kaisa Haatainen, potilasturvallisuuspäällikkö, Kuopion yliopistollinen sairaala

Sairaalaan tullessaan potilas usein olettaa, että hänen lääkitystietonsa löytyvät sairaalan tietojärjestelmästä. Potilasta vastaanottava hoitaja tai lääkäri saattaa kuulla kommentin: ”Katso koneelta. Siellähän se tieto on.”  Niin pitäisi ollakin. Parhaimmillaan potilaan oikeat, ajantasaiset lääkitystiedot löytyvät Kanta-arkistosta.

Jokaisen terveydenhuollon työntekijän tavoitteena on potilaan turvallinen hoito. Erityisen haasteen tässä onnistumiseen tuovat tilanteet, joissa potilaan hoitovastuu siirtyy henkilöltä toiselle, yksiköstä toiseen tai organisaatiosta toiseen. Näissä tilanteissa testataan aina sitä, siirtyykö tieto potilaan mukana kuten pitäisi. Onko tieto potilaalle tehdystä lääkitysmuutoksesta käytettävissä heti, kun sitä tarvitaan?

Mitä voit potilaana itse tehdä turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi?

Tiedä, mitä lääkkeitä käytät ja mihin tarkoitukseen. Kun sinulle määrätään lääkettä, kysy mihin tarkoitukseen se on, jos lääkäri ei sitä selvästi selitä. Kysy lääkkeen haittavaikutuksista ja mahdollisista yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa. Varmista, että ymmärrät, miten ja milloin lääke otetaan ja onko siinä jotain erityisesti huomioon otettavaa – esimerkiksi rajoituksia ruokailuaikojen suhteen. Pyydä päivitetty lääkityslista sairaalasta mukaan, kun kotiudut. Voit samalla tarkistaa, ettei siinä ole listattuna jo lopetettuja lääkkeitä.

Pidä lääkityslista aina mukanasi - lompakossa, laukussa, taskussa, missä vain, kunhan se on mukana. Tarkista, että siihen on merkitty kaikki ne lääkkeet, joita käytät. Reseptilääkkeiden lisäksi kortissa pitää olla käyttämäsi itsehoitolääkkeet sekä luontaistuotteet ja ravintolisät. Päivitä tiedot listaan aina, kun lääkityksessäsi tapahtuu jokin muutos.

Kerro aina sinua hoitaville henkilöille mitä lääkkeitä käytät. Näytä ajantasainen lääkityslistasi, jos sinulta ei sitä kysytä.

Turvallinen lääkehoito on yhteinen tehtävämme!

Kommentit (0)

Lisää kommentti
Ei kommentteja vielä.