Sisältöjulkaisija

null Voiko lääkehoidon yllätyksiä ehkäistä?

Voiko lääkehoidon yllätyksiä ehkäistä?

23.1.2017 Tanja Väyrynen

Olen käyttänyt elämäni aikana paljon lääkkeitä. Ei mitään kovin kummoisia, hyvinkin tavanomaisia. Elimistön reaktiot ovat kuitenkin yllättäneet. Suurempia yllätyksiä on ilmaantunut, kun minua hoitavat lääkärit eivät ole tienneet näistä reaktioista. Olisivatko nämä yllätykset vältettävissä tänä päivänä?

Epäonnisia sattumuksia ilman tiedon siirtymistä

Ensimmäinen hankalampi välikohtaus lääkkeiden kanssa sattui teini-iässä. Sain yskään salbutamolia sisältävän yskänlääkkeen. Kiinnitin huomiota lisääntyvään käsien tärinään, ja yhdistin sen lääkkeeseen. Pienensin annosta. Yhtenä iltana tuntui, että sydän sekosi, ja sitten lähtikin taju. Heräsin ulkona, missä äitini yritti saada minua tolkkuihini. Aamulla kouluterveydenhoitaja kertoi, että kyseessä oli ollut ikävä haittavaikutus. En ajatellut asiaa sen enempää, mitä nyt olin hieman kiukkuinen koska tunsin, että kokemusta vähäteltiin eikä siitä kirjattu tietoihini mitään. Toisaalta ajattelin, että mihinpä tieto kouluterveydenhoitajan kansiossa vaikuttaisikaan.

Muutaman vuoden päästä sain astmaepäilyn vuoksi lähetteen kokeeseen, jossa olisin saanut salbutamolia. Käytettävä lääke selvisi minulle, kun koe oli alkamassa ja siihen se keskeytettiinkin, koska kieltäydyin jatkamasta. Jos lähetteen kirjoittanut lääkäri olisi nähnyt tiedoistani, että tuo lääke aiheuttaa minulle vaikeita oireita, olisimme voineet käydä keskustelun aiheesta ennen kuin olin laboratoriossa ja vein aikaa, jonka toinen potilas olisi voinut käyttää. No, tuolloin elettiin 80-lukua, eikä nykyisiä rekistereitä moni varmasti osannut ajatellakaan.

Myöhemmin sain rajut oireet antibiootin sisältämästä sulfasta. Sain varoituksen, että sen suhteen on oltava aina varovainen, koska reaktio oli ollut raju. Ei koskaan enää sulfaa. Vuosien päästä minulle määrättiin verenpainelääkettä. Arvatenkaan en puhunut mitään sulfan kanssa ilmenneistä ongelmista. Mitäs ne verenpainelääkkeeseen liittyisivät? Hain tabletit apteekista ja aloin pilkkoa niitä dosettiin, kun sormissani alkoi valtava syyhy. Luin pakkausselosteen uudelleen, tällä kertaa tarkemmin. Ahaa, molekyyli on sulfamolekyylin peilikuva ja voi aiheuttaa vastaavan reaktion kuin sulfa…soitto lääkärille, ja lääke vaihtoon, koska turhaa riskiä ei otettaisi, liittyi sormien syyhyäminen asiaan tai ei.

Nykyisiä rekistereitä ei ollut ainakaan aktiivisesti käytössä tuolloinkaan. Mielessä kävi kuitenkin, olisiko tuokin tilanne voitu välttää, jos lääkäri olisi nähnyt kaikki tietoni.  Hyödyllistä olisi, jos järjestelmä jopa varoittaisi, että nyt on menossa lääke, jonka kanssa on oltava vähintäänkin varuillaan.

Kerro allergioistasi!

Nämä ovat vain esimerkkejä minulle sattuneista ongelmatilanteista, jotka nykypäivänä voisivat mielestäni olla vältettävissä, kun erilaisiin rekistereihin tallennettaisiin tarvittavia tietoja ja niitä hyödynnettäisiin aktiivisesti. Omat lääkeaineallergiat ja sopimattomat lääkkeet tulee aina mainita terveydenhuolto- ja apteekkihenkilöstölle. Ammattilaisia kannattaa myös pyytää tallentamaan tiedot järjestelmiinsä, mistä ne ovat havaittavissa jokaisessa hoitotilanteessa. Lisäksi tieto allergioista kannattaa kirjata omaan lääkityslistaan, jotta akuutissa tilanteessa hoitohenkilökunta tietää toimia oikein. Laitan paljon toivoa Kanta-arkiston käyttöön ja kehitykseen, jotta siellä olisi lääkitystemme lisäksi hyvin selvillä myös aiemmat ongelmat lääkkeiden käytössä. Jonain päivänä se voi olla elintärkeä tieto meistä kenelle tahansa.

Kommentit (3)

Lisää kommentti
hengissä vielä 30.1.2017 8:09 3
Kokemukseni on, että lääkärit eivät lue järjestelmään kirjattuja merkintöjä. Harmittaa, että joka kerta pitää sanoa EI, ei Parasetamolikaan sovi. Toisaalta lääkärit tuntevat huonosti lääkkeiden aiheuttamia allergioita. Eräät haluavat määrätä lääkkeitä, vaikka kerron, että allergiasairaalassa on testattu ja kielletty käyttö. Tuntuu, että kyse on siitä, että lääkäri pelkää menettävänsä arvovaltansa - minun henkeni uhalla.
Erja 27.1.2017 7:35 2
Olen allerginen hyrdokortisoni 17-butyraatille ja B-ryhmän kortikoideille. Kuljetan tietoa rokotustodistuksen mukana. Uusi lääkäri ei tahdo uskoa allergiaani, ennen kuin pyydän tarkistamaan testitulokset. On siis itse huolehdittava,-jos on siinä kunnossa.