Tapahtumat 2019

Lääkehoidon päivän 2019 tapahtumatunnelmia

Tapahtumakalenteriin ilmoitettiin tänä vuonna paikallisia tapahtumia 119. Kiitos kaikille ahkerille tapahtumien järjestäjille – teidän ansiostanne Lääkehoidon päivä jälleen toteutui! Kiitos myös lähettämistänne viesteistä ja kuvista.

Loistava tapahtuma ja upeat puitteet – kuulumisia ÄLY 2019 -tapahtumasta 18.3.2019

DRA Consulting ja Lääkäriliitto järjestivät jo toista kertaa Lääkehoidon päivän teemaviikolla ÄLY-tapahtuman, jossa herätetään keskustelua ja nostetaan esiin uusia näkökulmia älykkäästä ja yksilöllisestä lääkehoidosta. Tänä vuonna teemaan pureuduttiin älykkään potilaan näkökulmasta. Keynote-puheenvuoron piti Slushin Skolar Award-tiedekilpailun voittaja Sandra Jernström yksilöllisestä syöpähoidosta.

Älykäs potilas haastaa lääkärikuntaa ja terveydenhuoltojärjestelmää. Potilaan rooli vahvistuu ja potilas on muuttunut objektista subjektiksi, joka osallistuu aktiivisesti omaan hoitoonsa. Potilaat osaavat myös kertoa sairaudestaan tietoa, jota kukaan ei edes osannut kaivata.

Pyöreissä keskustelupöydissä syntyneistä oivalluksista esiin nousivat potilaan terveyslukutaito, jota pitäisi kehittää nuoresta alkaen, sekä vertaistukiresepti, jonka avulla potilas voidaan ohjata järkevän vertaistuen piiriin.

Tapahtuma järjestettiin Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Paikan päällä oli yli 100 terveydenhuollon ja lääketeollisuuden edustajaa ja verkon välityksellä noin 150. Palaute tapahtumasta on ollut loistavaa, ja keskustelu teemoista jatkuu edelleen sosiaalisessa mediassa tunnisteella #äly19 ja #älykäspotilas.

Kuvissa YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi, yrittäjä Saimi Hoyer älykkään potilaan roolissa ja Tukholman Karoliinisen instituutin syöpätutkija Sandra Jernström. Kuvaaja on Alessandro Rampazzo.

 

Lääkehoidon päivä 2019

Saila Schönberg, DRA Consulting Oy

 

Seinäjoen Keskus-Apteekin Lääkehoidon päivä

Lääkehoidon päivänä 21.3.19 Seinäjoen Keskus-Apteekissa terveydenhoitaja mittasi verenpainetta ja asiakkaita rohkaistiin keskustelemaan farmasistien kanssa lääkkeiden turvallisesta käytöstä. Ajantasaisen lääkelistan tärkeydestä muistutettiin ilmoituksissa ja keskustelujen yhteydessä. Apteekin kotisivuilla oli ohje sähköisesti täytettävän lääkekortin lataamiseen ja paikan päällä apteekissa oli mahdollista täyttää paperinen lääkekortti.

Tanja Ojanperä, Seinäjoen Keskus-Apteekki

 

Oulun 2. Rotuaarin apteekki näkyi sekä sosiaalisessa mediassa että paikallisesti Lääkehoidon päivänä

 

Oulun 2. Rotuaarin apteekki julkaisi Instagramissaan päivityksen, jossa kerrottiin lääkityslistasta sekä toivotettiin asiakkaat tervetulleiksi noutamaan ja täyttämään oman lääkityslistansa apteekkiin.

Oulun 2. Rotuaarin apteekilta farmaseuttioppilaat Maijastiina Kaisto ja Milla Korhonen pitivät luennon Sydänyhdistyksen jäsenille aiheesta ”Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?”. Luento oli kiinnostava ja herätti monipuolista keskustelua lääkehoidosta ja sen seurannasta.

Rotuaarin apteekki

Helsingin Haartmannin sairaala mukana Lääkehoidon päivässä jo 7. kerran

Haartmanin päivystyssairaalan Lääkehoidon päivän ja koko teemaviikko sujuivat tuttuun tapaan. Sairaalassa järjestettiin:

  • osastotunteja henkilökunnalle,
  • jaettiin lääkelistoja,
  • osastofarmaseutti kertoi päivystyspotilaiden lääkityslistojen tarkistuksista sekä
  • julisteita oli esillä potilaille, omaisille ja henkilökunnalle.

Ihan kaikki yksiköt eivät tänä vuonna voineet viettää teemapäivää potilasruuhkien, työkuorman ja henkilöstövajeen vuoksi, mutta Lääkehoidon päivää pyrittiin tekemään näkyväksi, kertoi laatupäällikkö Jaana Palviainen HUS Sisätaudit ja kuntoutus tulosyksiköstä.

Jaana Palviainen, HUS Sisätaudit ja kuntoutus

 

Askolan apteekki jakoi lääkekortteja useana päivänä

Askolan apteekissa Lääkehoidon päivän materiaalia jaettiin kolmena päivänä Lääkehoidon päivän viikolla 12, vaikka varsinaiseksi päiväksi ilmoitettiinkin keskiviikko 20.3.2019. Materiaalina meillä oli jaossa Ratiopharmin toimittamia lääkekortteja, joita oli myös monistettu lisää. Kaikki materiaalit menivät ja niitä olisi varmaan mennyt enemmänkin.

Vastaanotto infosta oli myönteinen ja varmaan reilu 20 % oli oikein innoissaan esim. lääkekortista. Alle 5 % tarjotuista lääkekorteista, ei saanut vastakaikua eli tarjous hylättiin. "Asiakkaamme ovat oikein innostuneita kaikista tempauksista ja lisäinfosta", kertoi apteekkari Minna Tiittanen.

Minna Tiittanen, Askolan apteekki

 

Lapuan Lakeus Apteekki sai arvovaltaisen vieraan

Lapuan Lakeus Apteekki sai Lääkehoidon päivän vieraaksi eduskunnan puhemies Paula Risikon. Päivä alkoi aamupalatilaisuudella, jossa terveydenhuollon ammattilaiset ja päättäjät keskustelivat puhemiehen johdolla lääkehuollon ja apteekkien roolista tulevaisuudessa.

Keskustelutilaisuuden jälkeen puhemies Risikko oli keskustelemassa asiakkaiden kanssa apteekissamme aamupäivän ajan. Sairaanhoitajataustainen Risikko jakoi lääkityslistapohjia osana Apteekkariliiton lääkityslistakampanjaa ja keskusteli asiakkaiden kanssa lääkehoidon toteutumisesta.

Lisäksi saman viikon tiistaina proviisori Jukka Risikko piti Sedu Lapuan lähihoitajaopiskelijoille luennon koneellisesta annosjakelusta ja verenohennuslääkkeistä.

Jukka Risikko, Lapuan I Lakeus Apteekki

 

Lääketietokeskus esillä Sairaanhoitaja- ja Lääkäripäivillä

Lääketietokeskus vietti Lääkehoidon päivää Sairaanhoitajapäivillä Helsingin Messukeskuksessa ja Tampereen Lääkäripäivillä Tampere-talolla. Lääketietokeskuksen henkilökunta esitteli tapahtumissa lääkkeiden määräämistä ja lääkehoidon toteuttamista tukevia palveluita. Lääkeainekohtainen Pharmaca Fennica sai hyvää palautetta vastaanottotyötä tekeviltä lääkäreiltä, niin diginä kuin printtinä. Sairaanhoitajat olivat erityisen kiinnostuneita Pharmaca Fennica -mobiiliapplikaatiosta ja Turvallisen lääkehoidon ABC -verkkokoulutuskokonaisuudesta.

Sairaanhoitajapäivät 2019

 

 

Tampereen Lääkäripäivät 2019

 

Myra Magnusson, Lääketietokeskus Oy

 

Rauman Ensimmäinen Apteekin asiakkaat kokevat lääkelistan hyödylliseksi

Rauman Ensimmäinen Apteekki osallistui Lääkehoidon päivään täyttämällä ja jakamalla lääkelistoja. Asiakkaat eivät ehkä olleet tapahtumaa huomanneet, koska yhdessä asiakkaan kanssa täytettiin vain yksi lääkelista. Tärkeintä oli kuitenkin se, että edes muutama sai kuulla ajantasaisen lääkelistan hyödyistä. Oli myös ilahduttavaa kuulla asiakkailta, että he ovat sairaalasta tai terveyskeskuksesta saaneet lääkelistan ja kokeneet sen hyödylliseksi. 

Rauman Ensimmäinen Apteekki

 

Päivärannan apteekissa riitti kävijöitä koko päiväksi

Kuopion Päivärannan apteekki osallistui myös Lääkehoidon päivään. Lääketeknikko-opiskelija, sairaanhoitaja, mittasi verenpaineita sekä farmasian opiskelija neuvoi lääkityslistan täyttämisessä. Tempauksessa riitti kävijöitä koko päiväksi. Apteekki mainosti Lääkehoidon päivän tapahtumaa apteekin Facebook sivuilla ”Tiedätkö Sinä oman lääkehoitosi tavoitteet? Onko Sinulla jo oma lääkekortti tai lääkityslista?”.

Outi Pirinen, Päivärannan apteekki

 

Suomen Farmasialiiton iskujoukko jalkautui Akavatalon aulaan

Farmasialiiton puheenjohtaja Antti Kataja, toimitusjohtaja Riitta Uusi-Esko ja kehittämispäällikkö Anne Hautala osallistuivat Lääkehoidon päivään. Iskujoukko jakoi lääkityslistoja Akavatalon aulassa, joka sijaitsee aivan toimiston naapurissa.

Tuija Metsäaho, Suomen Farmasialiitto ry

 

Pellon terveyskeskuksen sairaanhoitajat järjestivät tapahtuman terveyskeskuksen aulaan

Lääkehoidon päivän tapahtuma pidettiin 28.3.2019. Teemana oli ”Tunnetko lääkehoitosi ja sen tavoitteet?”. Aulassa jaettiin aiheeseen liittyvää materiaalia. Lääkelistan tärkeydestä tykättiin. Suomen sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy piti aulassa kahviota.

Sairaanhoitaja Tuula Ylisaukko-oja kiittää kaikkia kävijöitä! 

Tuula Ylisaukko-oja, Pellon terveyskeskus

 

Lääkehoidon päivän seminaarissa kuultiin kokemuksia järkevän lääkehoidon toteuttamisesta

Lääkehoidon päivän seminaarissa 19.3.2019 kuultiin käytännön esimerkkejä erilaisista toimintamalleista ja työkaluista, joiden avulla järkevän lääkehoidon toteuttamisessa on onnistuttu ympäri Suomea. Päivän ohjelma oli rakennettu Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman loppuraporttien ja aineistojen pohjalle. Seminaari järjestettiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kanssa.

Leena Reinikainen, Fimea